Opgroeien in een gesloten groep is niet zwart-wit, positief of negatief. Vaak is het een ingewikkelde mengelmoes van positieve en negatieve ervaringen. Maar door het dwingende, controlerende, intensieve en manipulerende karakter van zo’n groep kan er psychische schade ontstaan. Na het verlaten van zo’n groep kan je voor een enorme uitdaging staan. Vind steun bij deze site, of bij lotgenoten. Maar zoek alsjeblieft professionele hulp je donkere gedachten krijgt. Weet dat je niet alleen bent. Zie hieronder voor specifieke en algemene adressen, en lees eerst de heldere tips van Inge Bosscha.
Zelfstandige therapeuten met expertise en ervaring rondom gesloten groepen
Frances Peters, als therapeut werkzaam in Woudenberg.
” Zowel voor degenen die opgegroeid zijn in een sektarische en/of gesloten groep als degenen die er kort of lang deel van hebben uitgemaakt. Voor wie ondersteuning zoekt bij het ontdekken van de eigen identiteit, los van de groep en bij het helder krijgen welke invloeden nog een rol (kunnen) spelen op de eigen gedachten en gedragingen van nu. Voor wiens zoon/dochter, vriend/vriendin in aanraking is gekomen met een dwingende, gesloten groep of relatie. Voor degenen die willen begrijpen wat er met hun dierbare gebeurt.”
Wendy van der Klift-Bartelings, als therapeut werkzaam in Renkum.
“Als je bent opgegroeid in, of langere tijd deel uitgemaakt hebt van een dwingende, manipulerende groep, sta je bij het verlaten ervan voor een hele uitdaging. Ik weet dit uit eigen ervaring want ik ben opgegroeid in de Katholiek Apostolische Gemeenschap en er op 25-jarige leeftijd uitgestapt. Het verlaten van de vertrouwde groep is een grote stap die veel verandering geeft. Er ontstaat een onthechting van alles waar je je voor het verlaten mee identificeerde aan denkbeelden maar ook familie en vrienden. Dit kan gepaard gaan met een identiteitsverwarring. Wie ben je, nu je niet meer bij de groep hoort waar je in opgroeide of langere tijd deel van uitmaakte? En er kan ook sprake zijn van een zingevingsgat omdat waar je voor leefde is weg gevallen. Ik weet dat dit zeer eenzaam en verwarrend kan voelen en ook gepaard kan gaan met angst en schuldgevoelens. Deze gevoelens zijn volkomen normaal naar wat je is overkomen! Kan je hulp gebruiken om regie te nemen in je eigen leven, voel je welkom in mijn praktijk, waar begrip en inzicht is over wat jou is overkomen.”
Anke de Jong, als pycholoog/ psychotherapeut werkzaam in Zwolle.
“Psychotherapie is een behandelmethode die wordt toegepast wanneer mensen psychische klachten of problemen hebben. Samen met een psychotherapeut kijkt u naar uw gevoelens, uw gedrag en uw gedachten. De laatste jaren begeleid ik steeds vaker mensen die worstelen met de gevolgen van een dogmatische of fundamentalistische religie. Vaak was er sprake van een gesloten of dwingende groepering. ‘Afvalligen’ staan voor enorme uitdagingen! En vaak staan ze er alleen voor. Samen met mij als psychotherapeut kijkt u naar uw gevoelens, uw gedrag en uw gedachten. Het is mooi om vanaf de zijlijn het proces te volgen hoe mensen hun eigen leven gaan leiden.”
Evelyn van der Stok, als therapeut werkzaam in Amsterdam-Noord.
“Ik ben gespecialiseerd in het aanpakken en verwerken van traumatische ervaringen, belemmerende overtuigingen, blokkades en stress. Uit eigen ervaring weet ik hoe het is om met een stress, verdriet en in mijn geval ook een trauma rond te lopen. Ik ben opgegroeid als Jehovah’s Getuige en uit deze gemeenschap stappen was denk ik het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan. Tijdens mijn behandelingen maak ik gebruik van verschillende behandeltechnieken, zoals Counselling, Coaching, EMDR (traumaverwerkingstechniek) en de 365dagensuccesvol-methodiek.”
Luister ook naar deze podcast ( https://renskedoorenspleet.nl/roerling-1-marion-met-podcast/ ) waarin Marion van Arragon (ex-apostelkind) wordt geinterviewd door Tom Veldhuijzen (journalist). Het platform waarop dit interview is gepubliceerd heet InTalk. Dat is een site van allerlei GGZ-instellingen in Oost-Nederland. Marions verhaal dient als steun tijdens een behandeling, zodat mensen weten dat ze niet de enige zijn die worstelen met een dergelijk verleden, en dat er hulp is. Hier kan je haar verhaal ook beluisteren.
Algemene adressen
www.psychischegezondheid.nl – Voorlichting psychische gezondheid en problemen
www.zorgkaartnederland.nl – Zoek een zorgverlener of instelling
www.lvvp.info – Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten
www.psynip.nl – Nederlands Instituut van Psychologen
www.dogmavrij.nl – Site van Inge Bosscha over religieuze opvoeding & RTS (Religieus Trauma Syndroom) & langere lijst met hulpverleners die expertise hebben rondom gesloten groepen