Hartelijk Welkom!

Welkom op deze site. Elke zondagavond zal ik een stukje plaatsen. Nee, het wordt geen ‘hartensuiting’, ‘weekbrief’ of ‘wekelijkse inspiratie’. Daar begin ik niet aan. Hoe dan wel te beginnen? Met een ‘hartelijk welkom’? Ook dat geeft zo zijn problemen… ‘Aan deze Plaats der Hulpe heet ik U allen een Hartelijk Welkom toe,’ zo hoorde ik als Apostelkind bij binnenkomst. We zongen er ook over: ‘Wees welkom, eerstelingskinderen.’ En tijdens de zondagochtend- en weekdiensten werd de brief van ‘de Apostel’ uit ‘Ons Weekblad’ voorgelezen door alle ‘Voorgangers’ op 100 plekken tegelijk in het gehele land, voor de 30.000 volgelingen. Steevast begon zo’n brief met een lange ‘begroeting’ waarin de Man Gods zijn Volk een ‘hartelijk welkom’ toewenste.

Op mijn blog zal ik jullie niet elke keer verwelkomen. Ik begin gewoon. Vaak met vragen. Wat is democratie? Wat is vrijheid? Wat is de aantrekkingskracht van autoritaire leiders? Wat maakt ons tot volgers? Wanneer worden mensen fanatiek? Hoe ontstaan regime-transities? Wanneer komen mensen in opstand? In mijn werk als politicoloog zoek ik naar antwoorden op zulke vragen. Ik geef er les in, begeleid promovendi rondom deze thema’s, en schrijf er wetenschappelijke boeken en artikelen over. Maar ook in mijn recente boek “Apostelkind“ komen deze onderwerpen langs. Dit boek heeft veel losgemaakt en roept weer nieuwe vragen op waarover ik zal blijven schrijven. Naast blogs bevat deze site ook informatie over recente ontwikkelingen, (re)acties van ex-leden, leden en het Genootschap zelf naar aanleiding van het boek. Als je aanvullingen hebt, laat het me dan gerust weten!

En elk stukje zal plompverloren eindigen. Niet met een ‘innige groet der liefde’ en niet ‘van heler harte.’ Hopelijk wel met nieuwe vragen, waar ter wereld je je ook bevindt.

Begin van een wekelijkse apostelbrief, 26 juni 1983
Slot van een wekelijkse apostelbrief, 26 juni 1983

28 gedachten over “Hartelijk Welkom!

 1. Gefeliciteerd met je website, het begin is er. Ik ga jou en je blogs hier graag volgen en hoop jou binnenkort ook op mijn binnenkort te publiceren website te verwelkomen, veel succes hier!

 2. Ik ga je volgen…..sorry even mijn mond spoelen….;-) Regelmatig ga ik op je website kijken wat je te melden hebt! Bij deze ook buitengewoon bedankt voor je boek….ik heb het in twee ademtochten uitgelezen. Het had wat mij betreft wel eerder mogen komen en…….alles gaat zoals het moet gaan, anders ging het wel anders.

 3. Topper ben je. Ik ga ieder woord op deze site lezen. En zal mijn stem ook blijven laten horen. Keep up the good work, je hebt geen idee hoeveel mensen je met je boek hebt geraakt en wakker geschud. Tnx.

 4. Ik word hier zeker een volger. De website ziet er prachtig uit. Ik zal elke zondag uitkijken naar je blog. Wel in de avond?. Je hebt zo veel mensen geholpen met je boek, en woorden gegeven aan onze geschiedenis. Dank daarvoor!

 5. Misschien ga ik toch maar niet mijn collega’s morgen ‘een innige groet der liefde’ geven in de morgen; wellicht krijg ik dan een hoop #metoo over mijn hoofd (of misschien is het subtiel enger als de #metoo’s uitblijven…).

 6. Prachtige website Renske! Na het lezen van je boek heb ik mezelf gezworen om nooit meer iemand te volgen, maar voor jou maak ik een uitzondering.

 7. Door het lezen van je boek is zoveel op zijn plek gevallen, mijn leven lag en ligt nog overhoop. Nu ik weet waar het vandaan komt kan ik gericht daarmee aan de slag en het is een hele opluchting dat ik niet de enige ben ook al is één er één te veel!
  Het is wel lastiger geworden om de aloude woorden niet opnieuw te gebruiken ?
  Dus fijn en innige liefdes groet sla ik over!
  Dankjewel en groet Robert

 8. Ik ging het heel apostolisch doen, ik volgde je en heb je foto uitvergroot en ingelijst op mijn nachtkastje gezet maar ik mocht niet van mijn vriendin. Cor

   • Hallo Renske,

    Ik heb je boek ‘Apostelkind’ een half jaar geleden als e-book gekocht. Zevenentwintig jaar geleden ben ik op dertigjarige leeftijd uit het genootschap gestapt, omdat het voor mijn gevoel al een tijd niet meer klopte. Een theorie die niet met de praktijk in overeenstemming werd gebracht.

    De afgelopen tien jaar heb ik voor mezelf al flink wat puzzelstukjes gelegd, Jij hebt de puzzel compleet gemaakt. Alles is nu op z’n plek gevallen.

    Jouw verhaal is ook mijn verhaal. Niet passende normen en waarden opgelegd krijgen, in een mal gegoten worden, sociale onhandigheid, emotionele controle en verwaarlozing enz. enz.

    Mijn ap.gen periode (1963- 1993) voelt nog steeds als een vreemde onwezenlijke en ongemakkelijke droom. Met gemiste kansen, veel aanpassing (programmering), te weinig onbezorgd genieten en nauwelijks buiten je comfortzone komen.

    Renske, Ik blijf je volgen,
    Veel dank voor al je wetenschappelijk onderzoek,

    Met vriendelijke groet,
    Peter van Dam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *